GASTRONOMIE

SRÍ LANKA - JÍDLO A PITÍ

Zajímá Vás, čím na Srí Lance nasytí Vaše prázdné žaludky? Srílančané přidávají do jídla o dost více chilli a jiných pálivých přísad, než většina turistů snese. V restauracích proto připravují většinou jídla méně pálivá nebo dokonce i úplně nepálivá (ale to je výjimka). Pokud budete chtít připravit nepálivé jídlo, raději to obsluze 3x zopakujte.

V menších guesthousech je třeba objednat oběd nebo večeři i 2 hodiny předem, aby měl kuchař dost času sehnat všechny suroviny a jídlo uvařit. Domluvte se proto s personálem co a v kolik hodin budete jíst, ať nejste zklamaní dlouhým čekáním na jídlo.


Jídlo

Hlavní surovinou na Srí Lance je rýže, národním jídlem pak rice and curry (rýže a kari). Kari,u nás známé žluté koření, ale je to obvykle několik malých mističek obsahujících pálivé pokrmy připravené ze zeleniny, ryb a masa. K tomu se podává větší miska rýže.
Srílančané toto jídlo mohou jíst k snídani, obědu i večeři.


Dalšími častými pokrmy je smažená rýže (jako naše rizoto) a smažené nudle. Základem je rýže nebo nudle, dále se přidá smažené vajíčko, zelenina (mrkev, cibule, mladý pórek) a podle vašeho přání na kousky nakrájené kuřecí maso, ryba nebo krevety. Na pobřeží si můžete dát ryby a jiné mořské potvory a za dobré ceny i obrovské humry.

Na ulici si můžete v čase oběda koupit bílou krabičku s obědem - samozřejmě rice and curry, za cenu kolem 150Rs. Pokud narazíte na stánek s pečivem připomínajícím naše sladké kynuté pečivo, neradujte se, uvnitř bude nejspíš směs něčeho ukrutně pálivého (brambory, zelenina.... chilli, chilli).

Pokud si jídlo koupíte u stánku na ulici, zabalí vám ho do novin nebo do popsaných listů ze školních sešitů.

Snídaně

Snídani dostanete na Srí Lance velkou, ale stále stejnou. Srílančané myslí, že typickou snídaní mimo Srí Lanku je toast, máslo, marmeláda, vajíčko ve všech podobách (vařené v různých stupních, míchané, omeleta), ovoce a čaj nebo káva. Pokud se po několika dnech rozhodnete jít na snídani do jiné restaurace, dostanete to samé.

V obchodě si ale můžete koupit jogurt, sladký chléb (něco jako naše buchty, ale nejsou ničím plněné - naštěstí), asi 2 druhy sušenek nebo něco mezi jogurtem a tvarohem ve velké hliněné nádobě s uchy.

Ovoce

Na Srí Lance roste spousta druhů ovoce, ale pokud tam pojedete v sezóně (prosinec - březen), ochutnáte nejspíš jen ananas, banány a papáju, vše samozřejmě neskutečně sladké. Později dozrává rambutan, avokádo, mango, litchi, mangostina, chlebovník (jackfruit), dřevěná jablka, jambu a smradlavý durian.
Na trhu je možné koupit i hroznové víno, jablka nebo hrušky, ale jsou poměrně drahé.

Z čerstvého ovoce vám v restauracích nebo fruit barech udělají čerstvý koktejl. S oblibou do něho přimíchávají sůl, takže předem řekněte, že chcete shake bez soli. Přidat jí tam ostatně můžete vždycky, ale chuť je to tak trochu nezvyklá.

Nápoje

Jako turista v tropické zemi budete na Srí Lance nejčastěji pít balenou vodu. Tu zakoupíte na každém kroku v jednolitrových i menších lahvích. Srí Lanka je země čaje, a to čaje silného a velmi sladkého, pokud vám ho osladí dopředu. Čaj vám i v tom nejzapadlejším guesthousu naservírují v porcelánovém servise s konvičkou mléka, které se do čaje přilívá. Hezké dědictví britských kolonizátorů. Občas se do čaje přidává zázvor, aby i ten čaj pálil.

Na Srí Lance se nejdříve pěstovala káva, kterou však zahubila choroba, a nahradily ji plantáže čaje. Proto asi Srílančané neumí uvařit dobrou kávu. Připravte se na to.


Čaje patří k těm nejkvalitnějším a nejoblíbenějším na světě a jsou přirovnávány k ,,šampaňskému“ mezi čaji

První keře byly na Cejlon dovezeny v roce 1860. Čajový průmysl se tehdy zrodil na troskách kávového průmyslu, kdy napadla kávovníky plíseň (Hemileia vastatrix), a proto museli být vykáceny.Nahradili je odolnější keře čajovníků. Skot James Taylor zde založil první čajovou plantáž na19 akrech půdy v roce 1867.

 

Gastronomie - Srí Lanka

 

Po počátečních úspěšných pokusech na vysočině byly plantáže rozšířeny i do středních a nižších poloh.

Díky pěstování čaje v těchto polohách a v různých regionech se vytvořili variace chutí, kvality, charakteru.

Kvalitní půda, slunce a deště na rajském ostrově Cejlon vytvářejí nejideálnější podmínky pro pěstovaný špičkového čaje. Výjimečné klimatické podmínky – monzunové deště – jarní a podzimní

Cejlonský čaj se tak posunul do čela čajového průmyslu a byl a je velmi vyhledávaný pro svou jedinečnou kvalitu a rozmanitost.

Rezervace
po telefonu
Rezervace Kuba
+420 725 699 909
Rezervace Emiráty, Srí Lanka
+420 725 631 875
Rezervace Dominikánská republika, Mexiko, Maledivy
+420 257 221 724
Získejte slevu 599 Kč
Přihlaste se k odběru newsletteru a získejte
599 Kč
na dovolenou!
Souhlasím s podmínkami registrace
KUBA 22.5.-4.6.2024